logo

Vis en Water

 1. Voormalig VIS TV-presentator Ed Stoop keert tijdelijk terug op de buis voor vier jubileumuitzendingen van het nog immer populaire sportvisprogramma. VIS TV bestaat namelijk 25 jaar. In de eerste aflevering, aanstaande zondag om 09:30 uur op RTL 7, vist hij in Rotterdam op witvis aan de Maas en ook nog in de Vlaardingervaart.
 2. Voor een lange levensduur van je visspullen is onderhoud belangrijk. Waar molens af en toe nog wel eens worden gesmeerd, komen hengels er doorgaans ietwat bekaaider vanaf. Dit terwijl een beetje hengelonderhoud met de Rod Brush zo gepiept is en niet veel geld kost.
 3. De start van de Evezet Top Team Competitie Dobbervissen 2020 vond dit weekend plaats aan het Noordhollandsch Kanaal. Op zaterdag 19 september won Team Limburg 1 het ploegenklassement en kroonde Roy Vaanholt (Team Floatanglers X20) zich tot individueel winnaar. Op zondag 20 september was Team Tinca Tinca de sterkste ploeg en legde Jesse Averdijk (Colmic Bokoi) individueel beslag op de eerste plek.
 4. De afgelopen maanden zijn diverse grote controles gedaan, waarbij ook veel sportvissers zijn gecontroleerd. Op zaterdag 19 september voerden Sportvisserij Oost-Nederland en Hengelsport Federatie Midden Nederland een grote controle uit langs de IJssel. Over de gehele lengte van de rivier werden 178 sportvissers gecontroleerd, waarvan er acht op de bon werden geslingerd.
 5. Team Superr Opa is onlangs gaan vissen met VIS TV-presentator Daniel Weijers De video die van deze dag is gemaakt kijkt niet alleen lekker weg, maar steunt ook KWF Kankerbestrijding.
 6. In de nieuwe VISblad TV-video staat het snoeken met shads centraal. Dit type kunstaas sneeuwt vaak onder tussen alle hardbaits, maar heeft heel veel te bieden. Presentator Robert de Wilt gaat een dag op pad met roofvis-specialist Carl Greve om de fijne kneepjes van de shadvisserij op snoek te achterhalen.
 7. Het oktobernummer van Hét VISblad verschijnt in misschien wel de mooiste periode van het jaar. De overgangsperiode van de nazomer naar de herfst betekent dat je op sportvisgebied tal van interessante mogelijkheden hebt. In deze editie lichten we een paar bijzondere visserijen toe.
 8. Adrian Smith is niet alleen gitarist bij de beroemde Britse metalband Iron Maiden, maar ook een gepassioneerd sportvisser. Op tournee gaan naast de Jackson en Gibson gitaren dan ook steevast zijn visspullen mee. Zijn avonturen heeft hij opgeschreven in het onlangs verschenen boek ‘Monsters of River & Rock’.
 9. Zoals de naam al zegt loopt het Kanaal van Gent naar Terneuzen vanuit de bekende Belgische stad in een vrijwel rechte lijn noordwaarts naar ons land. Bij Terneuzen mondt het water via een imposant sluizencomplex uit in de Westerschelde. Op enkele zijhavens na staat het gehele, zestien kilometer lange Nederlands deel in de VISpas.
 10. Evezet Maver Fishing Team heeft afgelopen zondag het Open Nationaal Kampioenschap Dobbervissen voor Teams gewonnen. Na een spannende wedstrijddag eindigde het team - voor het derde jaar op rij - als winnaar, gevolgd door Team Zoo&Zo/HSV de Voorn en het Evezet Jeugdteam. Plaats van handelen was de Lage Vaart bij Lelystad - een dag eerder al het decor voor het ONK Dobbervissen Junioren.
 11. Afgelopen zaterdag vormde de Lage Vaart bij Lelystad het strijdtoneel voor het Open Nationaal Kampioenschap Dobbervissen in de categorie Junioren. Er werd gevist in drie leeftijdscategorieën. Lars Buth (U15), Kirina Raterink (U20) en Vasco Besseling (U25) mogen zich Open Nationaal Kampioen Dobbervissen Junioren 2020 noemen.
 12. Een duikteam, bestaande uit 30 vrijwilligers, start maandag 14 september met een 13-daags schoonmaakevenement. Op 18 verschillende wrakken verwijderen de ervaren duikers verloren lading afkomstig uit containers van de MSC Zoe. Ook nemen ze ander afval mee zoals verspeelde visnetten en vislood. Er wordt gevaren vanuit de haven van Lauwersoog met 2 duikschepen: de Aquila en de Bernicia.
 13. Sportvisserij Nederland krijgt regelmatig de vraag of je met de VISpas overal aan de oevers mag komen als een water donkerblauw in de VISplanner staat ingetekend. Het antwoord daarop is soms ‘nee’. Visrecht betekent niet automatisch ook looprecht.
 14. Het eind augustus verschenen boek ‘Denken als een vis’ van Juul Steyn heeft in de media flink wat aandacht gekregen. Abonnees van Hét VISblad maken kans op één van de tien exemplaren (ter waarde van € 29,95) die Sportvisserij Nederland middels een winactie verloot.
 15. Deze zomer vonden er verspreid door heel Nederland 14 jeugdevenementen plaats in het kader van de ZomerVISkaravaan 2020. Daarbij hebben in totaal ruim 1.000 kinderen op een leuke en verantwoorde manier kennisgemaakt met het sportvissen.
 16. De commissie van de BNRZ (Beet Nederlandse Record Lijst Zoetwatervissen) blijft nieuwe records ontvangen. Bestaande records worden aangescherpt en er worden records gevestigd voor soorten waarvan nog geen record bestond. De nieuwe recordvissen vind je met foto terug op www.bnrz.nl.
 17. De visdief (Sterna hirundo) heeft zijn naam niet bepaald mee. Deze elegante vogel steelt namelijk niet, maar vangt zijn vis op volstrekt eerlijke wijze. Zie je ergens visdiefjes duiken, dan weet je dat daar vis zwemt.
 18. Zaterdag 5 september werd het Open Nationaal Kampioenschap Dobber voor de categorieën Heren en Dames vervist. Anja Groot prolongeerde met 19.605 gram vis haar titel bij de Dames, bij de Heren pakte Stefan Hooyman net als vorig jaar de gouden plak door 31.565 gram vis te landen. Op zondag 6 september werd Jan-Willem Plekkenpol met 30.125 gram kampioen bij het Open NK Feeder.
 19. Afgelopen zaterdag vormde Maasvlakte 2 het strijdtoneel van de eerste en tweede wedstrijd van het Individueel Nederlands Kampioenschap Kustvissen 2020 in de categorieën Dames en Junioren. De vangsten waren vrij matig, maar na - vanwege corona - vijf maanden zonder officiële, nationale viswedstrijden, is het wedstrijdseizoen gelukkig eindelijk weer van start gegaan.
 20. Door verschillende oorzaken staan de visstand en de natuurwaarden in het IJsselmeer, Markermeer en IJmeer al jarenlang onder druk. Tegelijkertijd wordt er door diverse organisaties gewerkt aan het ecologisch herstel van het grootste zoetwatermeer van Nederland. Met het project ‘Verstandig vissen’ wordt een belangrijke stap gezet om tot een verantwoorde en duurzame visserij te komen.