logo

polder in de winter

Op het moment dat ik dit schrijf is het eind maart. De krokussen staan al een paar weken boven de grond en de narcissen zijn voor een deel ook al uit. Het is echter nog niet echt voorjaar: de temperatuur is, geloof ik, nog maar één dag een keer boven de 12 graden celcius geweest. Het snoekenseizoen is al bijna vier weken gesloten en voor de voorn poldervisserij vind ik het nog te koud en guur. Hoewel ik vis collega's ken die ook gedurende de winter graag op voorns vissen. Nee, deze winter vond ik best lang duren. In januari kon er een poos geschaatst worden, daarna was er nog ijs op het water tot diep in februari: niet dik genoeg om te schaatsen, maar wel te dik om te kunnen vissen. Dat je overal, ook in de polder, dan soms mooie plaatjes kunt maken, laten bijgaande foto's zien. Ik weet het: dat heeft niets met vissen te maken, maar het toont wel hoe mooi onze natuur kan zijn of beter: hoe mooi het is!

klik voor vergroting

klik voor vergroting

klik voor vergroting

De winter was lang, koud en guur en als klap op de vuurpijl kregen we er in de vorm van een financiële tornado ook nog de economische crisis overheen. Daar zou een mens toch depri van worden. Stel je voor: we moeten 'terug' naar het welvaartsniveau van 2005! Herinnert u het zich nog hoe slecht we het toen hadden? Ik weet het: de brug tussen vissen als hobby en de financiële crisis is groot. Toch wil ik er graag op deze plek voor pleiten onszelf voor te houden dat er naast crisis ook heel veel is waar we niet somber van hoeven te worden: we leven zeker niet in armoede (hoewel er ook in ons land helaas uitzonderingen zijn), we kennen een grote mate van geestelijke vrijheid, we kunnen onze eigen vrienden en partner kiezen en er zijn legio scholingsmogelijkheden. Wie wil, kan en mag zich in een zelf gekozen richting ontwikkelen! Wat ik er maar mee wil zeggen: laten we onze zegeningen tellen!

Het zou te ver gaan om te zeggen dat wij vissers tot een bevoorrechte categorie behoren. Of je nou als vrijetijds­besteding voetbalt, golf speelt, schaatst, klaverjast of piano speelt: het gaat erom of je daarin je ontspanning vindt, je af kunt reageren of overtollige energie kwijt kunt.

Als visser ben ik blij dat ook al die andere vrijetijds­bestedingen bestaan. Stel je voor dat we niet alleen samen in de file op de A4 stonden, maar ook aan de waterkant. Dan werd je niet slechts depri, maar ook gek!

Voor ons geldt dat we, ook al hebben we wellicht nog meer hobbies, ook visser zijn. Na die lange petwinter verheugen we ons op de eerste warme lentedagen, waarin we de voorns weer voorzichtig aan de oppervlakte naar de eerste kleine insecten zien azen. Of de karpers langs de rietkraag hun paaiposities zien innemen. Beurscrisis of niet: 'Spring is in the air'. Ook in 2009! Zoek je viswater op, laat de wind door je haren waaien, ruik het voorjaar, het hooi en de koeienstront, kijk naar de kieviten en sterntjes, knoop je mooiste vlieg aan je leader of zet de lekkerste boilie op de haak en geniet van de rust, spanning en ontspanning! En als je dan ook nog op gezette tijden een vis boven water haalt ben je rijker dan al die graaiende bankiers tezamen. Niet dan?

Na deze beschouwende woorden: ik wens u allen een heel goed (vis-)jaar! Vang ze!

Met vriendelijke groet van Wim Luitink.