logo

Er zijn berichten van het vangen van grote ruisvoorns gevangen tijdens het karpervissen. Al een poosje loop ik met de gedachte rond om met een licht spulletje te gaan witvissen. Toen ik het bericht hoorde van de grote ruisvoorns ja, gelijk gaan. Waar vissen we mee? Het wordt het onvolprezen vlokstokkie van Cor Spinhoven, ooit eens gekocht op een veiling voor 75 gulden. Een nylon lijntje 14/100, licht pennetje en een klein haakje maakt de boel compleet. Aas?, altijd zoete mais maar nu ook witbrood voor een mooie vlok.

Een mooie donkere brasem glijdt het net in.

Het ritje naar Wilnis verloopt spoedig en ben om 9.30 u bij het gemaaltje, daar moet ik het land in richting dorp. Men heeft geprobeerd een soort van looppad aan te leggen langs het water. Het is een rommelig pad met harde kleikorrels, het loopt niet lekker. Er staat nog een oto bij het gemaal en ja hoor er zit een visser een paar honderd meter verder het land in. Of ik blijf voor de visser of, juist, ik loop er voor bij. Het is een karpervisser, hij vist met drie hengels($#@(*&$%). Waar blijft de BOA?. Ik stop tegenover de KLM put, een mooi stekkie.

Het installeren en een voertje zetten duurt een half uurtje, dan zit ik. Voor de zekerheid mijn vliegvis schepnetje mee, groot genoeg voor een flinke zeelt of brasem maar daar gaan we vandaag niet voor(!!) Al snel aanbeetjes van witvis, het zijn ruisvoorns en blankvoorns net aan de maat. Na een tiental van deze visjes een langzame wegloper, het vlokstokkie buigt tot in het handvat, kijk aan, een Mooie donkere brasem glijdt het net in, leuk.

Zeelt, helaas geen grote rooie rijders maar toch een leuk resultaat

Verder maar weer, ik zie de karpervisser opruimen, waarschijnlijk de nacht gevist. Voorlopig geen grote rooie rijders maar wel weer een mooie aanbeet. Dit voelt aan als zeelt, inderdaad, niet echt groot maar wel lekker sterk. Dit is een mooie dag, weinig wind en een mooi temperatuurtje, misschien iets te warm. Plots word ik opgeschrikt door hevig gekrakeel in de bosjes aan de overkant van het water. Een sperwer was als een bliksemschicht op een groepje spreeuwen gedoken maar zijn schot was niet raak. Teleurgesteld fladdert hij nog wat rond, maar daar moet een sperwer het niet van hebben, het gaat om het schot. Na nog wat leuke ruisvoorns weer een prachtige wegloper, deze vis is op het lichte spulletje nauwelijks te houden en duikt regelmatig het riet in. Wederom een zeelt die toch het netje in glijdt, foto en meten, het dier meet 49 cm, voorwaar een mooi getal.

Eigenlijk een mooi besluit, ik stop er mee, helaas geen grote rooie rijders maar toch een leuk resultaat, ik kom terug.

Leo