logo

woensdag  5 oktober 2009

De berichten waren goed, van diverse kanten gehoord dat er redelijk tot goed gevangen werd. Ik bel Cees, heb je zin?, dat had hij. We spreken af bij mij thuis omdat dit op de route ligt. Na de spits, dus om 10 uur gaan we rijden, eerst even naar mijn garage in Naaldwijk. Verleden week had ik een paar dagen een huurauto omdat de mijne aan een grote beurt toe was en ik het leenautotje ook gebruik als visauto dus de hoedenplank moest er uit. Bij terugbrengen natuurlijk vergeten het ding terug te plaatsen, excuses werden geaccepteerd. Onderweg gezellig gekletst, we hadden elkaar een periode niet gezien, over de hond, het werk, het huis en over gezamenlijke vrienden.

Eerst naar de dichtsbijzijnde stek bij De Stormvogel, helaas de harde Noordwestenwind maakt hier vissen onmogelijk. Doorrijden naar de 'loswal', auto parkeren en langs het water en kijken. Er staan flink wat auto`s en evenzoveel vissers maar wel allemaal langs de duinrand met het windje schuin in de rug. Een collega vliegvisser, bezig zich van alle viskleding te voorzien waarschuwt ons de auto langs het water te verplaatsen anders!!! inderdaad de politie bekeurt. We nemen ons gemak, drinken koffie met een koek, daarna een sigaar. Het lijkt ons zinvol om het fietspad langs de duinrand af te lopen en ongeveer op de helft het water in te gaan. Hoe vissen we, de inmiddels aangeklede visser had van afgelopen dagen goede berichten ontvangen en de Bibio`s waren los. Dit zwarte vliegje komt in bepaalde, meestal mei periode in grote getale uit de struiken, veel vallen in het water dus feest voor de forellen. Toch begin ik eerst met een zwarte goudkop op een lange zinktip.

Cees least een Bibio bij mij. Opgewekt staan we te zwiepen op wat wat dieper water. Achter ons nadert een visser, hij vist eigenlijk vlak langs de oever. Het is hier zeer ondiep en glashelder en toch, even later staat hij met een kromme hengel. Een mooi dril volgt en een even mooie forel dient zich aan. Toch langs de kant?, Cees kijkt me vragend aan. Het kan natuurlijk want hier vallen ook de Bibio`s in het water. Ik wijzig mijn tactiek en ga over op een drijvende tip 20/100 en een Bibio. Deze heb ik gekocht bij Rien Rothfush en zijn perfect. Even snuffelt er een forel aan de vlieg van Cees maar pakt hem niet, spannend. Ook in de verte zien we een visser staan met een kromme hengel, het kan dus. Een uurtje verder, ik begin wat in te zakken, plotseling gerommel bij mijn vlieg en rang!!.. vast. Ik produceer een schrikreactie dus altijd verkeerd, ik sla de vlieg af #%@8&!!

Toch een Bibio, ik kijk op mijn klokje, 14.30 uur al, ik roep Cees, we gaan wat eten. Pech Leo, een mooie kans gemist helaas. Het is een flink eind lopen naar de auto en in het neopreenpak krijg ik het knap warm. Op de heenloop dacht ik het al te horen maar nu hoor ik het goed, het schitterende gezang van de ..nachtegaal. Je gaat vissen en je hoort dit. Dit maakt een gemiste forel aardig goed, prachtig. Ook verschillende andere vogels schichten tussen het dichte gewas. Ik herken de tjiftjaf, de fitis en de vink. Hoog in de lucht de wulp en de onvermijdelijke aalscholver. Bij de auto aangekomen eerst het waadpak naar beneden, dan een lekkere koek van Cees, koffie en een sigaar.

Er stopt een auto en een deftig heer stapt uit, bent u ook vliegvissers is zijn vraag. We kijken elkaar aan, zien we er soms uit als zijnde lid van de plaatselijke divingclub? We bevestigen zijn vraag bevestigend en kijken hem vragend aan. Hij wil ook gaan vissen maar er staat zo veel wind, zoek een leuk plekje achter de duinen dan heb je het windje schuin achter je. Dank u wel zegt de deftige heer en tuft weg. Ons eten is op, we gaan weer vissen en hopen op een aanbeet. Het is nu 16.30 00 uur en nog een hele ruk naar het donker, ze moeten het verschrikkelijk goed gaan doen wil ik, en Cees dit volhouden. Het thuisfront (leve het mobieltje) wordt op de hoogte gehouden, nee we hebben nog niets gevangen. Wel zien vangen. Er klinkt een meelevend geluidje, kom op het lukt vast nog wel. Terug wandelend naar dezelfde stek zijn we toch optimistisch. Het wordt rustig aan het water, een aantal jongens zijn al naar huis en de echte avondvissers moeten nog komen.

Ik start met een rose fantasievlieg drijvend, op de Eemhof een favorietje. Een kwartiertje maar en dan, een knal, plons, een grote forel stort zich op mijn rose gedrocht, wachten Leo, niet slaan. Er gebeurt niets #@&%!#@!!

Deze dus niet voor ons, helaas

Cees houdt het hardnekkig bij de Bibio. Er schuift een vliegvisser achteloos voor mij langs, twee worpen en pang! forel. Cees gebaart, dat is dezelfde vent die er net ook al een ving. Een beetje pissig volg ik de perfecte dril, onthaken in het water en verder. Wat doen we verkeerd? Leo, zegt Cees, dit is geen toeval, drie achter elkaar. Volgens mij vist hij zinkend Cees. Dit kunnen wij ook dus hup, zinktip en een flinke nimf. De succesvolle visser zien we in de verte zijn 4e forel vangen. Dit doet de deur dicht, ik trek het niet meer, mijn 68 jarig lijf protesteert aan alle kanten. Ook Cees is het zat, we gaan naar huis. Later komen en langer doorvissen is ons volgende plan. Op de terugloop weer de schitterende baltsroep van de nachtegaal, dit maakt een hoop goed.

Leo Niessen