logo

Er is vorst op komst, er loopt een afspraak met Peter Burgwal van de roofviscie om op 2 januari 2009 te gaan roofvissen op de Binnenmaas. Ik vertelde hem over de aanwezigheid van grote baars in het haventje daar. Helaas, alles ligt dicht. Maar in en om het huis is genoeg te doen, eerst ons kerstboompje vanuit de tuin opgraven en naar binnen verplaatsen. Deze actie gebeurt al voor de derde maal, leuk. Een paar dagen in de garage voor de overgang naar binnen. Daarna optuigen, dit jaar geheel in het rood gelijk de beursberichten. Er heerst allerwegen een depristemming, iedereen verliest wel wat. Via de staat lenen we de banken geld, omgekeerde wereld. Ook het conifeertje in de voortuin gaan we in de verlichting zetten, gezellig.

Eerste kerstdag samen, lekker rustig bijkomend van de werkzaamheden in huis. Het trapgat, wanden en plafonds plus de overloop waren toe aan een ernstige renovatie. Dit alles is succesvol verlopen, nu nog nieuwe vloerbedekking op de trappen en de overloop. We schakelen hier een expert voor in, prijsopgave is onderweg. De tweede kerstdag komen de kinderen eten, we creëren een feestmaal van vis hoewel de vriezer vol ligt met wild uit het natuurreservaat De Hoge Veluwe. Men kan dit bij tijdige bestelling afhalen, tegen betaling natuurlijk.

Het vriest nu behoorlijk, zelfs in de garage. Daardoor bevriezen de waterpotten van de duiven, dus elke dag ontdooien. De dieren zelf hebben geen last van de kou mits ze goed in de veren zitten.
De vogels buiten hebben het moeilijk, de grond is hard, dus er valt niet veel te wroeten. Ik strooi duivenvoer gemengd met een beetje olijfolie en voor het broodnodige vocht klein gesneden appel, vinden vooral de merels heerlijk. We hebben namelijk een huismerel, duidelijk herkenbaar aan het lichte puntje op zijn (haar) snavel.
Het is een vrouwtje, ze zit elke morgen voor de tuindeur zachtjes te tjoekelen, ik tjoekel dan zachtjes terug. Ze kijkt me dan aan en denkt, dit lijkt nergens op, kom op met die appel. Ook de andere vogels genieten van het voer. De kauwtjes natuurlijk het brutaalst samen met de eksters en houtduiven. Roodborst, vink en heggenmus moeten zich noodgedwongen bescheiden opstellen. De mezen komen niet graag op de grond. Ze eten liever van de hangende bolletjes en pinda's.
Oudejaarsavond rustig met ons twee, kijkend naar Joep en luisterend naar top 2000 met veel oude nummers van vroeger. De kinderen bellen en wensen alle goeds.

2009

Wat zal het worden.
Ik heb nog even gekeken naar de site van Landal Green Parks. Men heeft in Zweden veel mogelijkheden tegen een aantrekkelijke prijs. Ook de overtocht met het veer wordt door Landal geregeld, prima. De mooiste tijd voor de snoekvisser blijft natuurlijk rond mei, je hebt dan de meeste kans om ze te vangen, zeker als de haring, (prooivis) optrekt.
Voor ons is het voorjaar wat betreft vakantie twijfelachtig, mijn lief moet op korte termijn een heupoperatie ondergaan, wellicht in het voorjaar. Dit is op dit moment het belangrijkste. Ik schrijf dit op 4 januari, er ligt volop ijs en er komt nog meer. Voor de ijsliefhebbers leuk maar voor de vissers!!!

Dinsdag 6 januari.

Gisteren en vandaag een 70 stuks dia's branden naar bestand en cd.
Eigenlijk wel een klus maar elke keer 16 stuks tegelijk. Komt zo, 16 januari zal ik voor de karpercommissie een dialezing geven over de grote vissterfte in Wilnis 1978. Deze serie, gemaakt door Dick van Eijk toont de treurige gevolgen van verkeerd beleid en extreme weersomstandigheden.
Ook nog wat beelden van voor en na de ramp, oude tijden herleven. Een twintigtal beelden van het karpervissen in Den Haag in de jaren 70. Wie er tegen kan dat  de lichamelijke - en uiterlijkheden er door de jaren niet op vooruit zijn gegaan, hij moge komen meegenieten. Moet dit nog wel even opnemen met de karpercommissie.

Leo Niessen