logo

mais

Nog moe van het vangen van grote snoekbaars en snoek reis ik met mijn vasthengeltje en dito klein gefrutsel af naar mijn favoriet gebied.
Hengeltje 5 m. lijntje 14/100, haakje 14, is met het blote oog nauwelijks te zien. We voeren met een bepaald soort voermais, zinkt direct en valt in het water uit elkaar, geef maar zeg ik, maar schrik, 5,50 euri voor 2,5 kg. Maar goed, natuurlijk maden mee, in combinatie met 1 zoete maiskorrel dodelijk voor witvis.

Rond 9.30 rij ik de Korenmolenweg op, niet echt vroeg maar je hebt ochtend en avondwater. Ik zie iets vreemds, de stek waar ik normaal witvis is van de weg af te zien en wat zien ik?. Er staan twee personenauto's in het weiland, vlak langs de waterkant. Ik zie ook een bivvy&*^%$$#@, het moet niet gekker worden. Natuurlijk karperaars en niet van de beste soort. Blijft de vraag, heeft men toestemming van de boer, ik nie weet nie, ga het straks vragen. Ik moet wat hozen want het heeft flink geregend, van armoe moet ik een andere stek zoeken en vind hem op de kop van de akker tegenover de boerderij. Noordwesten windje in de rug. Ik zit hier best, voer wat met de wondermais gemengd met mijn eigen duivenvoer, wat maden er doorheen, klaar.

Al snel kleine voorn gevolg door wat mooiere, na een driekwartier een wegloper, ik sla voorzichtig, door schade en schande wijs geworden. Het voelt zwaar aan, het hengeltje buigt tot het toelaatbare. Het dier verzet zich hevig, slaat ramen, karper wellicht? Nee, het is een forse zeelt, gelukkig heb ik mijn klein vliegvisschepnetje (scrabbelwoord) mee. Ik meet 48cm, mooi. We vissen door, beetje bijvoeren en warempel, een halfuur later weer een zeer kromme hengel en weer zeelt, deze is 50 cm, ik ben blij! Even rust voor koffie en een boterham, ik kijk om me heen, het is hier nog steeds mooi. Een zwarte stern duikt al vissend zowat de boot in, de prachtige purperreiger vliegt zwijgend en hautain over me heen. Ik zit nu in het vak mooie grote voorn en vang er een paar. Hallo, weer een wegloper, nu een dikke brasem, het water leeft werkelijk van de vis, overal bellenplakkaten, geweldig. Het is zeeltdag vandaag, want na een uur heb ik er weer een, 43cm. Een oud hengelsport gezegde luidt, fototoestel mee en je vangt nix, vandaar geen foto`s.

Er verschijnen twee vogels die ik niet direct thuis kan brengen, bij goed kijken denk ik aan grote sterns, ik moet het thuis in de boeken nakijken. Buiten twee pittige regenbuitjes is het weer me meegevallen hoewel het nu, 15.00 u pittig begint te waaien. Ik denk aan stoppen, het is mooi geweest, Wilnis heeft me niet teleurgesteld. Ik heb boer Adriaan niet meer gezien anders had ik hem zeker gevraagd waar hij indien toestemming gegeven mee bezig is. De terugweg is eerst richting rozenkweker, ik koop rozen voor mijn lief.


groet,

Leo Niessen