logo

Dan naar Wilnis met het vaste hengeltje, 14/100 nylon en haakje 16. Ga toch weer proberen een mooie zeelt te vangen. Dick meldt: vis maar aan de westkant van de akker tegen de eerste wilgenboom. En dan te weten dat zo`n vijf jaar geleden hier geen wilgje was te bekennen totdat de boer dacht, laat ik wat wilgentenen langs de waterkant de grond in stoppen. En zo geschiedde. Nu staat de hele kant vol met forse wilgenbomen- struiken, schuilplaats voor alles wat vis heet. Ben pas om 10.30 uur aan het water, na 2 km ontdekt dat ik mijn telefoon vergeten ben, had ik nodig vandaag. Parkeer mijn Peus langs het hek van het weiland, dan hoef ik niet zo ver te lopen, ben tenslotte ook geen 60 meer(!)

De Gagel
De Gagel
Mooie voorn
Mooie voorn

Wind is zuid- zuid west, ideaal voor de stek als aangegeven. Rustig aanmeren, vastleggen en een beetje voeren. Geleerd van een goede visser: eerst voeren, dan schepnet klaarleggen en dan koffie.
Zo gezegd zo gedaan, ik tuig op en peil de diepte, is ongeveer 100 cm. Ik kijk om me heen, wat is het toch mooi hier en rust. In de wilgen hoor ik klein gefrutsel van vogels en zie een twintigtal Putters op vliegen. Ook de Buizerd is aktief. Nu ik nog, het geijkte patroon, kleine voorns, gevolgd door wat grotere. Dit gaat zo een anderhalf uur door, geen spoor van zeelt, wat is dit? Hier hebben we niet op gerekend. Plots hoor ik een onaangenaam geluid van een gemotoriseerd watervehikel, ja hoor, het komt dichterbij en wel in mijn richting.

watervehikel
watervehikel

Het blijkt een combinatie van een grijper en heiblok te zijn. Dan weet ik het wel, men gaat het laatste stukje natuurlijke oever van de legakkers voorzien van palen en schotten, ZO. De makkers gaan recht tegenover mijn visplek aan de gang, ik vis niet lekker en ga na een halfuurtje gedogen verkassen. Weet nog wel een ander mooi stekje, vraag maar aan Dick, even verder op vingen we vroegâh zeer mooie karpers, is over meneer. Ik parkeer de boot tegen de kop van de akker en voer wat. Al snel het gebruikelijke ritueel, voorns en mooie voorns. Maar wat ik op de eerste stek mis, zie ik hier regelmatig, grote schuimplakkaten van zeelt. Hoe weet je dat, wordt er geroepen, veel vissen, dan zie je het verschil tussen een azende karper en een zeelt. Dit is duidelijk zeelt, oeps, het dobbertje verdwijnt en het stokje gaat krom, hoera, de eerste zeelt.

Zeelt 43 cm
Zeelt 43 cm
Zeelt 49 cm
Zeelt 49 cm

Ik heb mijn vliegvisnetje paraat. Het diertje meet 43 cm, mooi. Er zitten er nog meer. Dan gaat de telefoon, Lex belt, morgen kan de lezing van Bram Rekoert niet doorgaan, de kelder staat onder water #@))^%$. Hoe kan dat nu, de vorige gebruiker heeft de kraan open laten staan en het koffiezetapparaat stond ook nog aan. Lekker zeg.

Lex vraagt Bram af te bellen en de afspraak te verschuiven, dit ga ik doen als ik thuis ben. Voorlopig liggen er nog een paar zeelten te blazen en verdomd, het laatste kwartiertje loopt het pennetje weg, sla pa en ja hoor, een mooie zeelt 49 cm glijdt het vliegennetje in, geweldig. Het is 17.00 uur, ik heb mijn zeelten en een mooie dag.

Leo niessen