Polderwater met veel waterplanten en veel witvis zijn de leefomgeving voor de snoek. De vereniging doet alles wat mogelijk is om de snoekstand te behouden of te verbeteren. Zo was het reeds 35 jaar geleden in een groot deel van het Wilnisse water verboden te snoeken met levend aas en snoek meenemen was helemaal uit den boze!
Wat wij bij "visstand" in het algemene stukje schreven over het bruine water dat soms in delen van de polder aanwezig is, is naar ons idee ook van invloed op de snoekvangsten.
De snoek is een "zicht jager" en bij slecht doorzicht kan hij zijn prooi moeilijk belagen. Sedert het seizoen 2003 worden hebben wij de indruk dat er minder snoek gevangen wordt. Wij hebben echter goede hoop dat dit slechts een tijdelijk verschijnsel is, dat wellicht reeds duidelijk zal verbeteren als in 2006 het genoemde project aan De Amstelkade afgerond zal zijn.
De snoekstand bevindt zich nog steeds op een goed peil. Dit leiden wij vooral af aan de vangsten welke gedaan worden als het water helder is. Dan is een vangst per visser van enkele tot meer snoeken op een dag geen uitzondering.
De meest voorkomende snoek die gevangen wordt is tussen de 40 en 75 cm. Typische "poldersnoek" kun je zeggen. Bij proefvisserijen komen er echter ook steeds wat grotere exemplaren boven water, tot ongeveer een meter. Met welk kunstaas ze het beste gevangen kunnen worden laten we graag aan het inzicht van de visser over. Wij zien mannen zwaaien met vliegenhengels met (grote) streamers en werphengels voorzien van vele kleuren pluggen, spinners en shads. Bij uw hengelsport winkelier hangt het in vele varianten aan de muur.
Wij denken dat ons hele visgebied, zonder duidelijk onderscheid, geschikt is om te gaan snoeken. Ook hier geldt: in de loop van de tijd leer je het water kennen en kom je te weten waar de beste stekken zijn!